Valós idejű elemzés: adatot, de azonnal!

A technológia fejlődésével a cégek soha nem látott adattengerben úszhatnak. Adatok tömegei keletkeznek percről percre, ezek azonban csak akkor hasznosak, ha információt lehet kiolvasni belőlük. Ebben a blogbejegyzésben a valós idejű elemzés témáját járjuk körül!

Korunkat sokféle jelzővel lehetne illetni, ezek közül a legkifejezőbb a felgyorsult. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy az internetnek köszönhetően azonnal hozzájutnak információkhoz egyetlen kattintással. Az azonnaliság iránti igény nemcsak a felhasználói oldalon jelenik meg, hanem a vállalati oldalon is.

Az nyer, aki a folyamatosan képződő adathalmaz tengerét a lehető legrövidebb idő alatt tudja megszelídíteni. Aki valós időben képes információt kinyerni a trendek azonosításához és a döntéshozatalhoz. Nézzük, mi az a valós idejű elemzés?

Mi az a valós idejű elemzés?

A valós idejű adatelemzés során az adatok feldolgozása és az adatok mérése a beérkezéskor történik meg. Az adatarchitektúra elemei valós időben működnek, így lehetséges az azonnali elemzés. Különösen nagy jelentősége van olyan szervezeteknél, ahol hatalmas mennyiségű adat termelődik, amiket rövid idő alatt kell elemezni.

A folyamat során az adatok betöltődnek, megtörténik az elemzés, lefutnak a szükséges algoritmusok, amit egy elemző szoftver fog össze.

A valós idejű elemzés alapvetően két típusú lehet: igény szerinti és folyamatos. A két változtat között a legnagyobb különbség, hogy míg az igény szerinti analitika esetén a frissítés egy parancsra történik, addig a folyamatosnál akkor frissül az elemzés, amikor új adat érkezik be. A folyamatos valós idejű adatelemzés leginkább olyan helyzetekben hasznos, mint a készletmenedzsment, amikor valós időben kell tudni, hogy ténylegesen melyik áruból mennyi van raktáron, és mindezt nemcsak helyi bolt szinten, hanem akár regionálisan, országosan is. Ezek igen hatékony rendszerek, de magas fejlettségű infrastruktúrát követelnek meg.

Előnyök sora

A valós idejű adatelemzésnek köszönhetően a hibák egyszerre feltűnhetnek a szakembereknek és megkezdődhet azok korrigálása. Ha például egy termék nem teljesít jól, akkor azonnal lépéseket hozhat a cég a nem megfelelő eredmények javítása érdekében. Ezzel a módszerrel könnyedén felül lehet kerekedni a versenytársakon, hiszen mindig egy lépéssel előttük lehet járni. Összességében tehát a valós idejű adatelemzés segítségével rengeteg költség takarítható meg.

Miben más, mint a hagyományos adatelemzés?

A valós idejű és a hagyományos analitika között a különbség az időbeliségben rejlik. Míg előbbi az eredményeket az adatok beérkezését követően és az analitika végeztével azonnal hozzáférhetővé teszi, addig utóbbi esetén a statisztikák meghatározott időközönként látnak napvilágot, például hetente, havonta, évente.
 
Fontos kiemelni, hogy a valós idejű elemzés során is van egy időintervallum, ez azonban jóval rövidebb. Előfordulhat, hogy a statisztikák azonnal, esetleg percenként frissülnek, de az is megeshet, hogy elegendő, ha csak 10-15 percenként.

Milyen feltételei vannak a valós idejű analitikának?

A valós idejű adatelemzés bevezetésének általában az architektúra kialakítása a korlátja, ennek ugyanis alkalmasnak kell lennie a valós idejű, méretarányos adatgyűjtésre, adatfeldolgozásra, elemzésre. A helyzetet az sem könnyíti meg, ha már van egy bevezetett analitikai infrastruktúra, ami nem alkalmas a valós idejű elemzés elvégzésére.
 
A valós idejű analitika alapfeltétele a nagy adatszolgáltatási képesség, vagyis a rendszernek képesnek kell lennie hatalmas mennyiségű adatfeldolgozás elvégzésére is. Előnyös, ha az adattárház könnyen frissíthető, könnyen szinkronizálható, valós idejű adatmozgást biztosít, az adatok pedig folyamatosan áramolhatnak. A valós idejű adatintegrációnak köszönhetően a rendszer különféle forrásokból tud adatokat gyűjteni, késleltetés nélkül.
 
A valós idejű analitika nem minden cég számára szükséges, a legtöbb esetben elegendő, ha bizonyos időközönként frissülnek az adatok. Vannak azonban esetek, amikor nem megkerülhető. Ilyen például, ha a döntéshozatal miatt fontos, hogy a legfrissebb és legpontosabb adatok álljanak rendelkezésre.

Adatelemzés a Bixperttel

A Bixpert a hatékony vállalati működést támogatja a forgalmazott szoftverekkel. A MicroStrategy  egy teljes vállalati üzleti intelligencia megoldás, ami kifinomult elemzési és biztonsági alkalmazásokat is beemel a rendszerbe. A szoftver segítségével az adatokat valódi intelligenciává lehet átalakítani.
 
A Jedox teljesítménymenedzsment szoftverként megbízható adatokat és információkat nyújt a vállalat tagjai számára. Egyetlen platformba integrál olyan funkciókat, mint az önkiszolgáló költségvetés készítés, a tervezés, az előrejelzés, az intuitív elemzések és a BI dashboardok.
 
A Bixpert termékkínálatában kapott helyet a világ leggyorsabb, legintelligensebb memória alapú adatbázisa az Exasol, ami a lehető legtöbbet hozza ki az adatokból. Segítségével forradalmasítható az adatkezelés és növelhető a hatékonyság.
 
Az adatelemzés eredményeinek kommunikálásában az adatvizualizáció igen jelentős szerepet tölt be. A Visual Crossing egy földrajzi térképplatform üzleti felhasználók számára, ami a legmagasabb technikai hátteret nyújtja bármilyen térinformatikai elemzés számára.
 
A Bixpert az üzleti intelligencia szakértője. Kattints, és ismerd meg vállalatunkat!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?