Üzleti intelligencia és adatvizualizáció: két éles töltény, amivel célba találsz

A sikeres szervezet jellemzője, hogy növekedik. Növekedik a cégméret, a kapacitás, a teljesítmény és mindenekelőtt a bevétel is, ami fedezi a költségeket, illetve profitként realizálódik. Ez a bővülés, ami gyakran több területen is jelentkezik egyszerre, a számokban is megmutatkozik. Egyre több adat keletkezik, amiket a hagyományos, „jó öreg” Excel táblázatokkal már igen nehézkes kordában tartani. Az üzleti intelligencia és az adatvizualizáció azonban segít abban, hogy a megnövekedett igényeket kielégítsd és az adathalmazokból információt varázsolj.

Mikor szükséges az üzleti intelligencia és adatvizualizáció eszköztárához nyúlni?

A jól és sikeresen működő cégek életében eljön az a pont, amikor a fapados megoldások már nem elegendők. De honnan tudjuk, hogy már itt az idő magasabb fokozatra kapcsolni?

A leginkább célravezető, ha figyeled a jeleket! Ha az Excel táblázatban a hatalmas adatmennyiség már „nem fér meg”, nem lehet benne kiigazodni, a különféle mintázatok nem mutatják magukat, akkor valószínűleg érdemes megfontolni a business intelligence (BI), vagyis az üzleti intelligencia és az adatvizualizáció eszköztárában körülnézni. Erre utaló jel az is, ha egy riport vagy egy kimutatás már nem, vagy csak nagyon lassan készül el.

A BI és az adat alapú döntéshozatal kultúrája a szervezetnél kéz a kézben fejlődik, egyik húzza-tolja előre a másikat. Minél több és pontosabb az adat, annál bátrabban támaszkodnak az adatbázis alapján készült elemzésekre a vezetők. Ehhez azonban kell egyfajta nyitottság az újra, a modernre. Ha ez megvan, akkor mindenképp érdemes lépéseket tenni a BI irányába.

Milyen előnyökhöz jutnak, akik lépnek?

Azok a cégek, akik az Excel táblák sűrű hálóján képesek átlátni, több szempontból is előnyhöz jutnak mind a saját pozíciójuk, mind pedig a versenytársak pozíciójához viszonyítva. Az adatelemzés és az adatvizualizáció segítségével a különféle trendek és mintázatok kirajzolódnak. Ezek hatalmas segítséget nyújthatnak az adat alapú döntéshozatal során.
 
Lényeges hangsúlyozni, hogy az automatizálható adatgyűjtés és elemzés a döntéshez szükséges időt jelentősen lecsökkenti. A vizuális ábrázolásnak köszönhetően az adatokat könnyebb értelmezni, az információt egyszerűbb feldolgozni. Ez igaz az egyénekre és az egész szervezetre is.

A rendszeres riportok és kimutatások lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hibákra, hiányosságokra, gyenge pontokra előbb fény derüljön. Ezzel megelőzhetők a nagyobb károk és sokszor még időben „elcsíphetők” a félrecsúszott folyamatok.

Az adatokból kiolvasható információk a cégnek rugalmasságot kölcsönöznek. A gyors reakciók a mai korban különösen fontosak, sokszor nem lehet egy döntésen napokat, órákat gondolkodni, hanem azonnal kell A-t vagy B-t mondani. Ez önmagában jelentős kockázat az idő szűke miatt, a folyamatosan rendelkezésre álló adatokkal azonban elősegíthető, hogy jó döntés szülessen.

Milyen eszközöket kínál a Bixpert?

Az üzleti intelligencia eszköztárának bevezetése egyszerűen elvégezhető. Elsőként azt kell meghatározni, hogy mely adatok gyűjtésére és elemzésére van szükség, meg kell határozni a rendszer adatmodelljét és azt, hogy ez milyen eszközökkel lesz majd elérhető a munkatársak számára.
 
Az üzleti intelligencia és az adatvizualizáció eszköztára igen széles. A Bixpert négy problémára négy megoldást kínál. Nézzük, ezeket!

MicroStrategy

A MicroStrategy a világ egyik legismertebb adatvezérelt elemzési és mobilitás platformja, ami a klasszikus BI-t vegyíti a mobil- és a felhő alapú technológiával. Használatával olyan átalakítóalkalmazásokat lehet fejleszteni, amik az adatokból a maximumot hozzák ki az érték tekintetében és az üzleti folyamatokat is felgyorsítják.

Exasol

Az Exasol egy memória alapú analitikus adatbázis, aminek segítségével a legtöbb hozható ki az adatokból. Community Edition, One és Enterprise Cluster verzióinak köszönhetően mindenki megtalálhatja azt a változatot, méretet, amire a leginkább szüksége van. Az Exasol a HR-től a pénzügyig, minden osztályon jó szolgálatot tehet.

Visual Crossing

A Visual Crossing egy igen széleskörben hasznosítható földrajzi térképplatform, amelynek segítségével az üzleti elemzések hatékonysága jelentősen növelhető. Könnyen kezelhető vizualizációs felületének köszönhetően a használata egyszerű, a segítségével elért eredmények pedig üzleti, üzletfejlesztési szempontból roppant hasznosak.

Jedox

A Jedox előnye, hogy soha nem látott módon egyszerűsíti le a tervezés, az elemzés és a jelentéskészítés folyamatát. Egy platformon hozza össze az üzleti intelligenciát és a vállalati teljesítménymenedzsmentet úgy, hogy a vállalat több szintjén is alkalmazható és hasznos. Intuitív elemzések, önkiszolgáló költségvetés készítés, tervezés, előrejelzés, BI dashboardok – ezeket nyújtja a Jedox!
 
Ha itt az idő, ne tétovázz, merj az innováció útjára lépni. A Bixpert segít ebben!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?