Metaadat: értékes információ az adatokról

A metaadat egy olyan speciális adat, ami információt ad egy adatról. Jelentőségük igen nagy, hiszen segítik az adat megértését, kontextust teremtenek, ezeknek köszönhetően pedig az adatkezelés és a rendszerezés is sokkal egyszerűbb. Jelentőségük az adatelemzés szempontjából igen nagy, segítségükkel ugyanis sokkal több információt lehet megtudni az adatokról, aminek köszönhetően pontosabb elemzéseket lehet készíteni. Most, hogy nagyvonalakban megismertük a fogalmat, ismerjük meg a részleteket!

Mi az a metaadat vagy más néven metadata?

A meta előtag görög eredetű, ami arra utal, hogy valamin túl. A metanyelv például olyan szavakat és kifejezéseket jelöl, amelyekkel a nyelvre magára hivatkozunk. Az adatok ebben a kontextusban olyan objektumokat jelölnek, amik a feldolgozásukat követően értékes információhoz juttathatnak hozzá minket. Az adat tehát nem más, mint potenciális információ, melyből a feldolgozást követően valós információ lehet.

A metaadat az adatokkal kapcsolatos alapvető információk összegzője, így megkönnyítik azok felhasználását és megtalálását. Mi mindent tartalmazhat a metaadat? Ide sorolható például az adatok eredete, az adatok megszerzésének, vagyis a mintavételnek a módja is.

A metaadatoknak többféle típusa létezik. Vegyük sorra ezeket!

  • Leíró metaadatok: ezek a metaadatok legegyszerűbb típusai. Céljuk, hogy az objektumról erőforrásról leíró információt adjanak, és segítsék a felderítést és a megtalálást. Az adatkatalógusok például ilyen leíró metaadatokra támaszkodnak a keresés során.
  • Adminisztratív metaadatok: az adminisztratív metaadatok az adott erőforrás létrehozásához és kezeléséhez kapcsolódnak. Ez egy meglehetősen nagy kategória, amin belül számos alkategóriát lehet megkülönböztetni. Az egyik alkategória a műszaki metaadat, vagyis technológiai metaadat, ilyen például a formátum vagy éppen a méret. Külön alkategóriát képeznek a származási metaadatok, melyek elengedhetetlenek az erőforrás történetének értékeléséhez és a hitelességhez. A harmadik alkategória a megőrzési metaadat, ezek olyan információkat tartalmaznak, amelyek az objektum megőrzéséhez kapcsolódnak, ilyenek például a frissítésre vonatkozó információk. Végül a jogi metaadatokról kell szót ejteni, ezek a szellemi tulajdonról és a biztonságról árulnak el információkat.
  • Strukturális metaadatok: a strukturális adatok a szóban forgó erőforrás struktúrájáról és azok kapcsolatairól kínál információt. Azzal a céllal jöttek létre, hogy segítsenek az új tartalom létrehozásában és a navigálásban. Példának okáért, a strukturális metaadatoknak köszönhetően a különféle dokumentumok gyorsan rendszerezhetők valamilyen struktúra alapján.
  • Jelölőnyelv: feladata az objektum logikai szerkezetének rögzítése, bizonyos objektumok megjelölése, ennek hála az adatkatalógusok hatékonyabban használhatók.

A metaadat, lényege tehát a metainformáció. Ezek strukturált keretrendszere a metaadat-séma, vagyis egy nyelv, ami szabályként fogalmazza meg, hogy milyen állításokat lehet tenni a metaadatokról. Minden séma rendelkezik a saját elemkészletével, vagyis szemantikájával, éppen ezért a metaadat-sémát gyakran elemkészletnek is nevezik. A megfelelő séma kiválasztásakor az interiperabilitás lényeges szempont, ez határozza meg, hogy a metaadatok mennyire használhatók olyan technológiák által, mint az üzleti intelligencia és a mesterséges intelligencia. Ilyen metaadat-séma például a CDWA (kulturális alkotások leírásához), a CC REL (szerzői jogi licencek írásához), Exif (címkestruktúrát biztosít a digitális képfájlokba beágyazott metaadatokhoz), MODS (bibliográfiai elemkészlethez).

Metaadat és a MicroStrategy

A metaadtok kezelése egy speciális kérdés, ha az elemző szoftverekről van szó. Azt lehet mondani, hogy a Bixpert által is forgalmazott MicroStrategy az egyetlen olyan elemzőszoftver, ami képest a metaadatokat egységesen, az egész üzleti intelligencia rendszerre kiterjedően kezelni.

A metaadatok ugyanis az objektumok megosztását lehetővé teszik a MicroStrategy alkalmazások között. Ez úgy lehetséges, hogy az összes objektumdefiníció számára központi tárolót biztosítanak.
 
Ismerd meg a MicroStrategy adatelemzési és mobilitási platformját és alakítsd át a szervezetedet intelligensen működő vállalattá!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?