Warning: Attempt to read property "id" on null in /home/merakihu/bixpert.hu/html/plugins/system/tagz/tagz.php on line 175
Mesterséges intelligencia használata: az üzleti intelligencia új iránya

Mesterséges intelligencia használata: az üzleti intelligencia új iránya

Az üzleti élet gyors változásainak korában a technológia és a mesterséges intelligencia (MI) a siker kulcsa lehet. A technológia használata alapjaiban határozza meg a nagyvállalatok, a kis- és középvállalkozások versenyképességét, ezzel párhuzamosan pedig egyre fontosabbá válik a mesterséges intelligencia alkalmazása az üzleti intelligenciában. A mesterséges intelligencia használata nem csak a jövő, hanem a jelen is, hatást gyakorolva a döntéshozatali folyamatokra, a munkafolyamatokra és a stratégiai tervezésre, nem utolsó sorban pedig az üzleti intelligenciára (BI).

Az első kérés, hogy mi is a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI, mesterséges intelligencia, MI)? A mesterséges intelligencia egy gépi tanuláson alapuló technológia, amely képes az emberi intelligenciát utánozva összetett feladatokat elvégezni. Ez azt jelenti, hogy a MI képes adatok elemzésére, feldolgozására és következtetések levonására, megkönnyítve ezzel az üzleti döntéshozatalt és stratégiai tervezést. 

Ismerjük meg, milyen hatással van a mesterséges intelligencia az üzleti intelligenciára!

A mesterséges intelligencia használata az üzleti intelligenciában

A mesterséges intelligencia (MI) forradalmasította a döntéshozatali folyamatokat számos üzleti területen. Az MI-nek köszönhetően a vállalatok mélyrehatóbb betekintést nyerhetnek az adatrendszerükbe, így pontosabb és hatékonyabb döntéseket hozhatnak. 

Vegyük sorra, milyen területeken gyakorol hatást az MI az üzleti intelligenciára!

Adatfeldolgozás és -elemzés

Az adatok a modern üzleti világban rendkívül értékesek - de csak akkor, ha értelmet tudunk adni nekik. Ez az, ahol az MI képes dominanciát felmutatni. A mesterséges intelligencia képes nagy adathalmazokat feldolgozni és értelmezhető formában visszaadni. 

Az MI használatának eredményei szemléletesen bemutatják, hogy milyen előnyökkel járhat a mesterséges intelligencia alkalmazása az adatok értelmezése során. Az automatizált adatelemzés lehetővé teszi, hogy a vállalatok időt, erőforrásokat takarítsanak meg, és értékes üzleti felismerésekkel gazdagodjanak.

Automatizálás és munkafolyamat-optimalizálás

Az MI képes automatizálni és optimalizálni számos üzleti folyamatot. Az olyan tevékenységek, mint az adatgyűjtés, -feldolgozás, -elemzés és -értelmezés, amelyek korábban időigényesek és bonyolultak voltak, ma már az MI segítségével gyorsan és könnyedén elvégezhetők.

Az automatizálás mellett az MI fontos szerepet játszik a munkafolyamatok optimalizálásában is. Az MI-alapú eszközök azonosítják a folyamatokban rejlő hibákat, majd javaslatokat tesznek a javítására vagy optimalizálására.

Az MI szerepe a stratégiai tervezésben

Az üzleti intelligencia és a mesterséges intelligencia együttes alkalmazása olyan üzleti lehetőségeket tárhat fel, amelyek korábban rejtve maradtak. Az MI segítségével a vállalatok közelebb kerülhetnek a piacukhoz, jobban megérthetik ügyfeleik igényeit és előrejelzések alapján alakíthatják ki stratégiájukat. A mesterséges intelligencia tehát hatalmas előnyökkel járhat az üzleti tervezés folyamatában.

A mesterséges intelligencia kihívásai az üzleti intelligenciában

Miközben a mesterséges intelligencia (MI) hozzáadható értékkel szolgál az üzleti intelligencia terén, nem állítjuk, hogy nincsenek kihívások. A következőkben ezeket mutatjuk be.

Adatbiztonsági kérdések

Kezdjük például az adatbiztonsággal. Az MI képes az adat mennyiségének gigantikus méreteivel könnyedén megbirkózni, ami különösen az üzleti intelligencia számára nélkülözhetetlen, azonban az adatbiztonság kérdéseinek alapos vizsgálata nélkülözhetetlen. Az MI által felvetett adatbiztonsági kérdések jelentős aggodalmakat okozhatnak, különösen a személyes és érzékeny információk védelme tekintetében. 

Értelmezési kihívások

Az MI használata az üzleti intelligencia területén is értelmezési kihívásokba ütközik. Az adatok analitikus elemzése értelmetlen, ha a szervezeteknek nincs hatékony módszerük az eredmények értelmezésére. Az MI segíthet a pontos és megalapozott értelmezésben, de ezt megfelelő programozási, támogatási és kezelési stratégiák alkalmazásával kell támogatni.

Etikai kérdések

Végül, de nem utolsósorban, az MI alkalmazása etikai kérdéseket is felvet. Az MI és a gépi tanulás rendszerek gyors fejlődése nem mindig jár kéz a kézben az etikai irányelvekkel. Az MI alkalmazásának etikai kérdéseit át kell gondolni, figyelembe véve az adatok kezelését, a személyes adatok tiszteletben tartását és az átláthatóságot.

A ChatGPT integrálása

Ma már számos példát találtunk arra, amikor a mesterséges intelligencia és az üzleti intelligencia összefonódik. Korábbi blogposztunkban kifejtettük, hogy a MicroStrategy a generatív mesterséges intelligencia erejére támaszkodik és elindítja egyedülálló szolgáltatás-portfólióját a MicroStrategy AI-t. A szoftver például az Open AI által fejlesztett ChatGPT integrálásával igyekszik meglépni a két technológia összekapcsolását. Ezzel lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy új vizualizációkat és irányítópultokat hozzanak létre, valamint csökkentsék a munkafolyamatok és egyéb tartalmak létrehozásához szükséges időt és energiát.

2023 áprilisában a Jedox is bejelentette, hogy integrálja a ChatGPT-t, ami lehetővé teszi, hogy a mesterséges intelligenciát alkalmazzák a felhasználók az integrált üzleti tervezés folyamatában. Az integrációnak köszönhetően a Jedox platform elhagyása nélkül lehet élni a ChatGPT előnyeivel.

A mesterséges intelligencia egyre fontosabb szerephez jut az üzleti intelligenciában. Érdemes nyitott szemmel járni, követni a trendeket és az eseményeket, így biztosak lehetünk abban, hogy a fejlődés útján járunk.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?