Warning: Attempt to read property "id" on null in /home/merakihu/bixpert.hu/html/plugins/system/tagz/tagz.php on line 175
Mi a különbség a mesterséges intelligencia és az üzleti intelligencia között?

Mi a különbség a mesterséges intelligencia és az üzleti intelligencia között?

Az üzleti intelligencia és mesterséges intelligencia fogalmak gyakran jelennek meg a vállalati kommunikációban, kutatási jelentésekben vagy akár a köznapi beszélgetésekben is, azonban sokan nem teljesen vannak tisztában azzal, hogy mit is jelentenek pontosan. Ebben a cikkben tisztázni szeretnénk ezeket a fogalmakat és megnézni, hogyan kapcsolódnak egymáshoz.

Az üzleti intelligencia (BI) magában foglalja azokat a technológiákat, módszereket és alkalmazásokat, amelyek segítenek a vállalkozásoknak értelmezni és megérteni üzleti adataikat. A BI célja, hogy elősegítse a tudatos és megalapozott döntéshozatalt adataink segítségével. Ezzel szemben a mesterséges intelligencia (MI) az a tudomány, amely a gépeknek próbálja megadni az emberhez hasonló intelligenciát és döntéshozatali képességeket. Magában foglalja a gépi tanulást, a mélytanulást és a neurális hálózatokat, amelyek lehetővé teszik a gépek számára, hogy tanuljanak az adataikból és függetlenül hozzanak meg döntéseket.

Lássuk, hogyan alkalmazhatók ezek a technológiák a gyakorlatban, milyen előnyeik és hátrányaik vannak, és mi a különbség közöttük!

Mesterséges intelligencia (MI, AI)

Az MI a mindennapi élet számos területén jelen van. Széles körben alkalmazható mintafelismerésben, beleértve a kép- és hangfeldolgozást, valamint a természetes nyelvfeldolgozást. Sőt, az MI még a szórakoztatóiparban is jelen van.

Az MI-nek számtalan előnye van. Képes felgyorsítani a folyamatokat, pontosabb előrejelzéseket adni és javítani a döntéshozatali képességeket. Ugyanakkor az MI etikai és biztonsági kérdések is felvetnek. A magánélethez való jog és a biztonsági kockázatok továbbra is aggodalomra adnak okot a szakemberek és a felhasználók körében.

Üzleti intelligencia (BI)

Az üzleti intelligencia egy komplex terület, melynek középpontjában az adatok állnak. Ez az eszközkészlet segít a vállalatoknak összegyűjteni, elemezni és vizualizálni adataikat valós időben. Az üzleti intelligencia definiálása lényegében azt jelenti, hogy egy üzletiintelligencia-eszköz forrásokat és módszereket használ az adatok eléréséhez, ezek elemzéséhez és értékes információként való felhasználásához.

Általánosan elmondható, hogy az adatok a "nyersanyagai" az üzleti intelligenciának, hiszen azok alapján lehet a trendeket meghatározni, döntéseket hozni, illetve újszerű ötleteket adhatnak a cég vezetőinek.

Az üzleti intelligencia számtalan területen alkalmazható, az alábbi három terület leggyakoribb:

  • Döntéstámogatás: Az üzleti intelligencia segíti a vezetőket a hatékony, adatvezérelt döntések meghozatalában. Ez lehet egy új termék bevezetése, új piacra lépés, vagy valamilyen belső strukturális változtatás.
  • Piaci trendek és előrejelzések: Az ilyen típusú adatelemzéssel a cégek jobban tudják értelmezni a piaci trendeket, előre láthatják a változásokat, segítve a hatékony üzleti tervezést.
  • Ügyfélelemzés: Az üzleti intelligencia ideális eszköz az ügyfél megismerésére. Segítségével jobban megérthetjük a fogyasztói viselkedést, mely hozzájárulhat a személyre szabott ajánlatok kialakításához és a hosszú távú ügyfélkapcsolatok építéséhez.

Viszont, mint minden technológia, az üzleti intelligencia sem tökéletes. Adatbiztonsági kérdések merülhetnek fel, mivel a cégek hatalmas mennyiségű adatot tárolnak és gyűjtenek ügyfeleikről. Emellett a BI rendszerek bevezetése és karbantartása időigényes és költséges lehet, melyet különösen a kisebb vállalkozások találhatnak megterhelőnek.

A mesterséges intelligencia és az üzleti intelligencia különbségei

Amikor a mesterséges intelligenciát (MI) és az üzleti intelligenciát (BI) használjuk üzleti környezetben, fontos megérteni a kettő közti dinamikát. Az MI, többek között, a gépi tanulásra és az automatizálásra összpontosít. Az MI-alapú eszközök számos előrejelzést kínálnak, így segítve a vállalatokat a jövőbeli trendek azonosításában és a vállalati tevékenység optimalizálásában.

A BI viszont többet ígér az adatok gyűjtése és elemzése kapcsán. Az BI átfogó megközelítést biztosít a hatalmas adatmennyiségek kezeléséhez, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak. Az adatvizualizáció, ami a BI egyik általános funkciója, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen értelmezhető formában lássák az adategyütteseket.

Technológia szempontjából a MI és a BI között számos különbség található. Míg az MI gyakran összetett algoritmusokon és gépi tanulási modelleken alapszik, a BI alapvetően a szoftver szintű működésben található, kevésbé összetett de jól strukturált módon kezeli az adatokat.

Felhasználási szempontból az MI alkalmasabb az előrejelzésre és az adatok bonyolult szintű feldolgozására. Viszont a BI a tapasztalati adatok és trendek elemzését támogatja, amelyek kritikusak a precíz üzleti döntéshozatalban.

Mindkettőnek megvan a maga helye a modern üzleti környezetben, és szerencsére képesek egymást erősíteni, támogatni. A Bixpert olyan modern szoftverekkel dolgozik, amelyek üzleti intelligencia szoftverek, de élnek a mesterséges intelligencia megoldásaival. Ezek alkalmazásával igyekszünk a lehet legmagasabb szinten kiszolgálni az ügyfeleinket.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?